Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Karkkisade seinätekstiili

Minulla on värikäs ja hauska printti joka kantaa nimeä Karkkipussi. Karkit ovat alunperin käsin piirrettyjä ja väritettyjä ja koneelle skannaamisen jälkeen sommiteltu printiksi. Kun keväällä 2022 designtekstiililuokkamme järjesti Salossa kauppakeskus Plazassa designtekstiilin näyttelyn niin oli ajatus, että voisin tehdä sinne jotain isompaa näihin karkkeihin liittyen.

Ideoitiin, että voisin reaktiiviväreillä maalata ison kankaan ja siihen painaa karkkeja silkkipainolla. Tiesin heti, että haluan ääriviivakarkkien olevan mustia ja niiden taustalla olevan kankaan näin silmissäni värikkäänä. Sekoittelin punaisen, liilan ja oranssin sävyisiä eri vahvuisia reaktiivivärejä ja testailin niitä kangaspaloille ja vertailin, mitkä sävyt sopivat parhaiten yhteen. Kankaiden värjäämisen jälkeen ne huuhdeltiin kylmällä vedellä, keitettiin kattilassa noin 5min, jonka jälkeen taas huuhdeltiin kunnes väriä irtosi mahdollisimman vähän. Värien kiinnittämiseksi kangaspalat käytettiinn 6krt kuumamankelin läpi. Tämän prosessin jälkeen oli nähtävillä miltä värit näyttävät kaiken käsittelyn jälkeen. Oli tärkeää, että minulla oli muistiinkirjoitettuna värien laimennokset, jotta pystyn sekoittamaan niitä uudelleen.

Näyttelyyn haluttiin yhden esillepanon taakse iso seinätekstiili ja leikkasin lakankankaasta 130cmx210cm kokoisen palan. Tämä levitettiin tekstiililuokan pöydälle suojamuovin päälle. Kankaalle levitin ensin laimennosliuoksen niin, että koko kangas oli kostea. Tämä vaikuttaisi niin, että värejä levittäessä kankaalle ne sulautuisivat toisiinsa ilman tarkkoja rajoja. Värit päätin maalata eri kokoisia teloja käyttäen ja niiden lisänä pensseleitä. Lopputulos oli ihanan spontaani ja värikäs!

Värjätty kangas huuhdeltiin kylmällä muutamaan kertaan ja keitettiin kattilassa noin 5min samoin kuin testikangaspalat. Kangas huuhdeltiin kunnes väriä irtosi mahdollisimman vähän.

Kankaasta rutisteltiin suurimmat vedet pois, jonka jälkeen se laitettiin kuivauskaappiin. Kuivumisen jälkeen se käytettiin 6krt kuumamankelin läpi.

Olin todella innoissani siitä, miltä kangas näytti ja miten värit hehkuivat auringonvalossa! Värisävyt sulautuivat toisiinsa eikä rajakohtia näkynyt. Pystyin jo kuvittelemaan miten suloisilta käsin painetut karkit tulisivat tässä näyttämään. Seuraava askel olikin juuri sen pohtiminen, millä tavoin sommittelisin karkkikuvioita kankaalle.

Kankaan painamiseen valitsin mustan peittovärin, jota laimensin hieman ettei se olisi aivan täysin pikimustaa. Tallennettuna olleet piirretyt karkit skaalattiin suuremmiksi kokoon 18cmx8cm ja valmistettiin silkkipainolle.

Inspiraatio karkkikuvioiden sommittelusta kankaalle syntyi siinä tehdessä. Painoin niitä kankaan yläosaan hiukan harvemmin ja enenevissä määrin kankaan alaosaa kohden. Kankaan puolivälin jälkeen painoin niitä niin, että osa meni hiukan päällekkäinkin. Karkit ikäänkuin satavat ja sade yltyy kankaan alaosaa kohden. Silkkipainon päätteeksi kangas kuumamankeloitiin jälleen 6krt karkkikuvioiden kiinnittämiseksi. Karkkipussi -printtini oli näin jalostunut Karkkisade-printiksi 120cmx200cm kokoiselle seinätekstiilille.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: